Танець — це поема. Кожен рух в ньому — слово.

23 березня 2024 р.

       Щорічно, 21 лютого, люди по всьому світу святкують Міжнародний день рідної мови, свято, яке почали відзначати досить недавно. Воно було встановлено у листопаді 1999 року під час тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, маючи на меті захист мовної та культурної різноманітності.     

      Наша здатність спілкуватися між собою зрозумілою мовою в більшості випадків відіграє величезну роль для нас. Мова та її варіанти не лише слугують інструментом комунікації, але також розкривають перед нами широкі можливості. Людина виростає в атмосфері своєї рідної мови настільки, що вона стає необхідною частиною її особистості.

     Історія цього святкового дня має трагічне коріння. 21 лютого 1952 року в Бангладеші владою було жорстоко придушене повстання проти заборони на використання бенгальської мови в країні. Для Бангладешу це стало днем пам’яті загиблих за свою рідну мову. Важливість нових знань, цінностей, що передаються від покоління до покоління, та пам’ять про своє коріння — все це пов’язано із рідною мовою.

      Мовну ідентичність нашої солов'їної намагалися ліквідувати більше, ніж будь-яку іншу мову. 
Як стверджує Ліна Костенко: 
«Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирають мову». 
Українці, 21 лютого вітають своїх рідних та друзів з Днем рідної мови — української мови, маючи на меті віддати їй шану, зберегти єдність та міцність українського народу, які починаються саме з мови.



Немає коментарів:

Дописати коментар